Labelblue - Huiles infusées

Huiles infusées pour la beauté et la santé. Des plantes, de l'huile, de la patience...

28 mai 2008

Huile de gingembre

Un petit détour culinaire pour une première version d'huile "minute"...

gingembre"Ginger Infused Oil
    * Level of difficulty: Easy
    * Preparation Time: 10 minutes
    * Cooking Time: 5 minutes
Ingredients

    * 500ml light olive oil
    * 3 knobs of fresh ginger root, each 2.5cm

Method

1. Peel and slice the ginger into matchstick sized pieces. Place in a saucepan and add the oil. Very gently heat for 5 minutes, taking care not to let the oil become too hot, so it cooks the ginger.

2. Remove from the heat and leave the oil to cool.

3. Pour the cooled oil into clean bottles. Store in the fridge (it will last months)."

Source : UKTV


Traduction perso :

Huile de gingembre infusée

Niveau de difficulté : facile
Temps de préparation : 10mn
Temps de cuisson : 5mn

Ingredients
- 500 ml d'huile d'olive légère (?)
- 3 morceaux (knob = bouton... ?) de rhizone de gingembre frais de 2,5 cm chaque

Méthode

1. Peler et émincer le gingembre en morceaux de la taille d'une allumette. Les mettre dans une poële et ajouter l'huile. Chauffer très doucement pendant 5mn, prendre garde à ce que l'huile ne surchauffe pas et cuise le gingembre.

2. Ôter de la source de chaleur et laisser l'huile refroidir.

3. Mettre en bouteilles propres et conserver au réfrigérateur (it will last months = dure plusieurs mois ???)

Une infusion express pour une huile destinée aux pizzas, marinades et sautés (type wok).

Je suis persuadée qu'on peut faire un macérat huileux thérapeutique avec le gingembre, en attendant vous aurez cette petite huile culinaire à vous mettre "sous la dent".

Une recette plus thérapeutique que je n'ai pas encore pris le temps de traduire...

Extrait du site Herbal Remedies Info

Crock Pot Ginger Oil Recipe

Note from Editor: I've got a pot of this ginger oil going now and I LOVE the aroma! It's filling my home with a luscious, sweet & spicy scent. The oil is amazing! I highly recommend this recipe!

By Ananda Wilson of Amrita Apothecary

Fresh Ginger oil is one of the hardest infused oils to make, as any herbalist will remind us of how quickly it becomes a disastrous rotten mess. But with the magic of a crock pot and a little patience, this heartwarming, inexpensive oil can be treasured by anyone. The key is to leave the top open or half off and allow the moisture to escape.

Ingredients

2 cups fresh ginger root, cut into chunks.

3 1/2 cups XV Olive oil or Jojoba oil

Directions

Place ginger into crock pot on lowest setting, or low alternate heat setting.

Cover with the Oil.

Leave on for two days with monitoring as not to boil or burn the oil.

*The cover should be left ajar to allow the evaporation of water from the ginger root.

Decant and strain your oil.

Let your oil sit in a clear mason jar for a day, and you may see some additional water - oil separation.

Separate them by carefully pouring off the oil from the water, or by siphoning out with a clean turkey baster.

Be sure to complete your oil so that it has no remaining water content ~ it will take some patience but is well worth it.

You will NOT have the same glorious results by using dry root or the essential oil.

What to do with your ginger oil?

~Treat your cold feet to the warm protection and circulatory pump of ginger oil before you put your boots on for winter shoveling.

~Rub onto your womb for supreme moon~time comfort.

~Massage into stiff aching joints from dryness, fatigue, or arthritis.

~Rub into sore muscles before or after athletics.

~Add to a bath full of hot water and epsom salts.

~Add it to a tamari salad dressing!

~Give it away to an aching elder.

~Make a ginger-eucalyptus chest rub salve.

~Massage congested breast tissue and lymph glands.

~Mix it with half glycerin for a very warm and erotic love lubricant!

Warm toes and happy nose to all!

Toujours un usage culinaire mais des utilisations qu'on imaginait bien au gingembre... Circulatoire, réchauffant, anti-rhume. Je retiens l'idée du baume pour la poitrine, je verrais bien une version huile de gingembre, huile essentielle d'eucalyptus radié avec cire d'abeille.

Posté par bluetansy à 12:30 - Les huiles - Commentaires [5] - Permalien [#]

Commentaires

    Adoptée !
    Je m'y mets tout de suite.

    Posté par pimpim, 28 mai 2008 à 19:56
  • huile d'olive légère: peut être huile d'olive pas trop parfumée?

    Posté par venezia, 16 juin 2008 à 17:17
  • J'aurais effectivement tendance à l'interpréter comme toi...

    Posté par Bluetansy, 16 juin 2008 à 19:25
  • macerats

    bonjour,existe t' il un livre ou guide pour les macérats?car j'oublie tres vite ce que je lis,merci ,bonne journée.@+

    Posté par toutous21, 23 août 2008 à 13:49
  • A ma connaissance aucun ouvrage qui leur soit exclusivement consacré, ils sont abordés dans les livres de phytothérapie ou les livres traitant des huiles végétales ainsi que ponctuellement dans les livres de cosmétiques naturelles mais pas de manière exhaustive. Mais revenez lire ce blog aussi souvent que vous voudrez !

    Posté par bluetansy, 23 août 2008 à 19:38

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